10,3K
Υλικά για τη ζύμη τάρτας
- 300γρ αλεύρι
- 100γρ ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 180γρ βούτυρο παγωμένο
- 1 αβγό
- 1κσ νερό παγωμένο
- 1 κρόκο αραιωμένο σε 1κς νερό
Εκτέλεση
- Σε ένα μπόλ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτηρο κομμένο σε κύβους
- Τρίβουμε το μείγμα στα χέρια μας και σπάμε το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το αβγό, το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα μας και να εχουμε μια ελαστική ζύμη
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφού μαλακώσει λίγο ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη και την βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα. Τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και τη μεταφέρουμε σε μια βουτηρωμένη και αλευρωμένη φόρμα περίπου 27 εκ.
- Πιέζουμε τη ζύμη να κολλήσει στα τοιχώματα της φόρμας και κόβουμε τη ζύμη περιμερτικά ετσι ώστε να έχει ύψος 2εκ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά. Την αφαιρούμε την αλείφουμε με κρόκο αυγού και έπειτα ψήνουμε για 5 λεπτα ακόμη.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε 10-20 λεπτα να κρυώσει
Υλικά για την κρέμα
- 230γρ φουντούκια χωρίς φλοίδα
- 150γρ ταχίνι
- 80γρ μέλι ανθέων
- 30γρ σοκολατόμελο φουντούκι
- 40ml σπορέλαιο
- 1κγ εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κγ αλάτι θαλασσινό
- 60γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμους. Στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και καβουρδίζουμε τα φουντούκια για 10-15 λεπτά. Στα μισά του χρόνου, βγάζουμε το ταψακι και τα ανακατεύουμε. Βγάζουμε τα φουντούκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν
- Βάζουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε ταχίνι, μέλι και το σοκολατόμελο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα προσθέτοντας σπορέλαιο και βανίλια
- Ρίχνουμε το αλάτι και τελευταία τα κομματάκια σοκολάτας. Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν κρέμα. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, σταματάμε τακτικά και με μια μαλακή σπάτουλα,ξεκολλάμε τα κομμάτια που κολλάνε στα τοιχώματα. Ίσως να χρειαστεί λίγο επιπλέον σπορέλαιο αν δούμε οτι ειναι αρκετά σφιχτή η κρέμα.
- Περιχύνουμε την κρέμα στην τάρτα και την αφήνουμε να κρυώσει